На четвртом  Међународном такмичењу „Бринфинити“ (Brainfiniti) које је одржано у Београду и има за циљ промоцију посебног вида образовања „Стим (Steam) образовање“ ученици трећег разреда гимназије из Косовске Каменице освојили су прво место и златну медаљу.

Јована Пешић, Јелена Савић, Марија Стоиљковић и Весељ Саљији чине победничку екипу за коју није постојао ни један нерешив проблем.

„После решавања одређених задатака у вези са детектовањем проблема и решавањем загонетки, брзо смо ушли у следећи круг такмичења где су ученици решавали проблеме из економије, математике и уметности. Захваљујући знању успели да се пласирају у полуфинале“, појаснио је детаље такмичења професор Слободан Миљковић, ментор екипе из Косовске Каменице.

У финалном делу такмичења екипа каменичке Гимназије, као мотив за свој задатак искористила је објекат „Плутонијум“ у Бриселу.

„Осавременили су идеју и уместо кугли стављали стаклене сфере унутар који су се осмислили постављање соларних траке чиме су објекат учинили еколошки одрживим и економски исплативим. Ова креативна идеја је одлучила да од жирија добију највећи број поена“, испричао је Миљковић.

Директор Гимназије у Косовској Каменици Иван Арсић не крије узбуђење и каже да је јако поносан на ученике и наставнике своје школе.

„Највећа нада сваке земље лежи у примереном школовању младих.“ – ова мисао Еразма Ротердамског подстиче нас да размислимо о томе колике су то наше наде. Ипак, ту идеју, да нада итекако постоји, ојачали су наши ученици који су као првопласирана екипа доказали је да Гимназија у Косовској Каменици подстиче ученике да решавају проблем, без пуке репродукције наученог“, рекао је Арсић

Steam образовање има за циљ промоцију и обједињавање науке, технологије, инжењерства, математике и уметности.

Ученици који прилазе овом виду образовања не репродукују само знање већ употребом наученог долазе до решавања проблема јер се, како напомињу у каменичкој Гимназији, истраживањем долази до много већих сазнања.

Гимназијалци из Косовске Каменице први пут су се пријавили за учешће на „Бринфинити“ такмичењу што се показало као исправна одлука јер се кући враћају са златном медаљом.